Het is vandaag 4 mei. De dag dat we traditioneel om 20.00 uur twee minuten stil zijn om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers van oorlogsgeweld en vredesmissies sindsdien, te herdenken. Dit jaar is het niet mogelijk om een herdenking te organiseren, zoals we in Veenendaal gewend zijn. Daarom is de herdenking op een andere manier vormgegeven.

Online herdenking

De Stichting Oranjedag Veenendaal en de gemeente Veenendaal hebben een online uitzending voorbereid als alternatief voor de lokale dodenherdenking. Deze herdenking wordt uitgezonden voorafgaand aan de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam. Het jaarthema van de dodenherdenking is ‘Verhalen om nooit te vergeten’.

Programma

Gastheer Jac van der Laan neemt de kijker mee door het programma van de herdenkingsplechtigheid. Er worden twee gedichten voorgelezen. De eerste is het zelfgeschreven gedicht ‘De mooie Erfenis’ door Tessa Bakkenes, winnaar van de gedichtenwedstrijd. En ook kinderburgemeester Maud Smit leest een gedicht voor, genaamd ‘Vrijheid’.
Burgemeester Gert-Jan Kats draagt zijn speech voor met de titel ‘De verhalen van vandaag, zijn de geschiedenis van morgen’. Daarin geeft hij aan dat onze geschiedenis bestaat uit verhalen. Verhalen die we nooit mogen vergeten. En dat we er hopelijk van leren, zodat we nooit vergeten wat de vrijheid ons heeft gekost. Maar ook dat we mooie verhalen koesteren en doorgeven, omdat die van grote betekenis kunnen zijn voor de toekomst van iemand anders.

Verhalen

Docent en auteur Constant van den Heuvel vertelt ons op de Joodse begraafplaats drie Veenendaalse verhalen. Door de verhalen van Gerda Pinto, Emma en Bram van Essen en Tonnie en Bep Addison te vertellen, brengt hij deze personen in herinnering. En laat hij zien dat mooie en verschrikkelijke verhalen op de Joodse begraafplaats hand in hand gaan.
Tenslotte leggen burgemeester Gert-Jan Kats en zijn zoon luitenant Hugo Kats een krans namens alle Veenendalers bij het ‘Monument voor de Gevallenen’. De herdenking wordt muzikaal omlijst door het Ritmeester-Veenzangers Mannenkoor uit Veenendaal.

Uitzending

De uitzending van de dodenherdenking Veenendaal is vanavond om 19.15 uur en is te volgen via de Facebookpagina en de website van de gemeente Veenendaal: www.veenendaal.nl.

(foto's: @jolijnlemstraphotography)