Herfst in het bos van Landgoed Prattenburg

Miezer, grauwheid, vallende bladeren en paddenstoelen; het is herfst. Het bos van Familielandgoed Prattenburg op de Utrechtste Heuvelrug bij Veenendaal toont de mooie en typische oktober kleuren oranje en bruin van de vallende bladeren. Het ultieme weer en plek om een ‘frisse neus’ te halen voor Famke de Jong en Micha Batenburg.

Herfst in het bos van Landgoed Prattenburg

Er zijn verschillende routes te bewandelen om van de natuur te genieten, voor jong en oud. Zo maken kinderen via het ‘Beleefpad’ kennis met het Prattenburgse bos. Het idee achter het wandelpad van 2,5 kilometer is om spelenderwijs meer te leren over bomen, het weer, wind en de wolken. Ook bestaat er een wandelroute van 6,5 kilometer. Via de groene paaltjes wordt de route voor u uitgestippeld en ontdekt u het bosgebied op zijn best, namelijk heuvel op en heuvel af. 

De diversiteit die het landgoed met zich mee brengt is uniek. Flora, fauna, bossen, heidegronden en prachtige lanen zijn dan ook goed te bewonderen in het najaar. Weer of geen weer, Veenendalers maar ook mensen van andere dorpen en steden trekken erop uit om hier een wandeling te maken. Zo ook Famke de Jong en Micha Batenburg. Zij namen de paraplu mee en trokken erop uit. ‘We hadden beide zin in een frisse wandeling. Helaas was het wel een beetje regenachtig, maar dat hield ons absoluut niet tegen. Dat hoort nou eenmaal bij de herfst toch?’ vertelt Micha. 

Famke komt zelf uit Veenendaal. Zij is dus ook wel bekend met het Prattenburgse bos. Toch ging ze voor de coronacrisis er zelden op uit om hier te wandelen. ‘Op een gegeven moment was wandelen zowat het enige was wat je kon doen buiten de deur, dus toen ging ik steeds vaker op pad. In het bos kan ik genieten van de rust, de geluiden en de schoonheid van de natuur. Vooral in de herfst. Het is zo fijn en rustgevend om dan te wandelen met zoveel mooie, gekleurde blaadjes om je heen. Micha kende dit bos nog niet, dus ik nam hem mee om hem Prattenburg te laten zien!’, aldus Famke. 

Maar het bos is niet alleen voor wandelaars aantrekkelijk. Ook zijn er verschillende mountainbike routes te vinden in het bos. Micha heeft hier wel eens kennis mee gemaakt. Toen ik zag dat ik hier ook kun mountainbiken ben ik regelmatig terug gekomen met de fiets. Ik betrap mezelf er wel op dat het zonnetje eerst moet schijnen voordat ik de fiets uit het schuurtje haal’, vertelt Micha lachend.