Kunstwerk Stille Strijd in Veenendaal doorbreekt taboe op zelfdoding onder jongeren

Vanaf 30 oktober is het kunstproject Stille Strijd van het Power of Art House te zien op het Kees Stipplein in Veenendaal.

Kunstwerk Stille Strijd in Veenendaal doorbreekt taboe op zelfdoding onder jongeren

Vanaf 30 oktober is het kunstproject Stille Strijd van het Power of Art House te zien op het Kees Stipplein in Veenendaal. Een groot kleurrijk standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld is van verre zichtbaar door zijn grote afmeting van zo’n 2,5 meter hoog en 4 meter lang en zijn felle gele kleur. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar. Het Power of Art House wil met dit kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. 

Toename zelfdoding onder jongvolwassenen
Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat met name om jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House.

Officiële opening toegankelijk voor iedereen
Het beeld Stille Strijd staat van 30 oktober tot en met 13 november op Kees Stipplein in Veenendaal. Het kunstwerk wordt door Gemeente Veenendaal, MAAK. Veenendaal en Bibliotheek Veenendaal volledig omarmd. Daarom programmeren zij samen diverse activiteiten rondom het onderwerp. 
Op vrijdag 3 november om 17.00 uur worden alle Veenendalers uitgenodigd om de officiële opening van Stille Strijd bij te wonen op het Kees Stipplein voor De Cultuurfabriek. Het openingswoord wordt verzorgd door Martijn Beek, wethouder van o.a. jeugdzorg en volksgezondheid. Sanne Oudshoorn van de Taalapotheek zal een toepasselijke poëtische bijdragen doen en Dance Studio Amain neemt het publiek al dansend mee De Cultuurfabriek in. Hier zal de Cultuurmakelaar van Veenendaal, Nicoline Pouwer, de afsluiting verzorgen en kan er worden nagepraat en -geborreld met live muziek.

Activiteiten
De activiteiten die in het teken staan van depressiviteit en zelfdoding onder jongeren, vinden plaats in De Cultuurfabriek. Deelnemen aan de meeste activiteiten is gratis.

  • Op zaterdag 4 november wordt om 14.00 uur de film ‘Samen uit de Schaduw’ vertoond, waarin Hanna Verboom en haar broertje Juda langsgaan bij ervaringsdeskundigen en experts om te onderzoeken hoe we in Nederland omgaan met psychisch lijden en waarom het nog steeds taboe is om hierover te praten. 
     
  • De schrijfworkshop ‘Stille Strijd’ door SchrijfPassie gaat heftige emoties niet uit de weg. Op zondag 5 november van 14:00 tot 16:00 uur ga je, onder begeleiding van workshopleider Conny Plomp, al schrijvend ontdekken hoe je je kunt verhouden tot iemand met mentale problemen en/of leer je je eigen negatieve gevoelens te uiten op papier.
     
  • Op maandagavond 6 november vindt een speciale editie van Café Doodgewoon plaats in De Cultuurfabriek. Gastspreker Henriëtte Koks, de drijvende kracht achter Coaching praktijk De Levensbron en auteur van het leefboek: ‘V.E.D.E.R. na zelfdoding in je gezin’, zal van 19:30 tot 21:00 uur spreken over rouwen en rouwen na zelfdoding.

Ga voor alle informatie en hoe je per activiteit kan deelnemen naar: www.maakveenendaal.nl.

Gesprekken met jongeren
Stolz ging in gesprek met een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. Zij deelden hun verhaal over hun depressies en hoe ze daar nu mee omgaan. “Veel van deze jongeren gaven aan dat ze het moeilijk vonden om met hun omgeving - met name vrienden, klasgenoten en/of docenten - te praten over hun depressieve gevoelens. Terwijl erover praten juist zo belangrijk is. Vaak heeft de omgeving helemaal niet in de gaten dat het mentaal niet goed gaat met een iemand. De taboe op het thema veroorzaakt eenzaamheid en onbegrip. Pesten en uitsluiting was ook een terugkerend thema”. Een aantal van deze verhalen is te lezen op de website www.stillestrijd.com.