We moesten er even op wachten, maar na twee jaar kan dan ein-de-lijk weer de profwielerklassieker Veenendaal-Veenendaal worden gehouden! Sjoerd van Stokkum is nauw betrokken bij de organisatie en kijkt er reikhalzend naar uit. Hij is niet de enige. ‘Deze wielerronde is meer dan een wedstrijd. Het is een evenement waarvan iedereen deel kan uitmaken. Ook als je niet – of nóg niet – zoveel met   etsen hebt,’ aldus Sjoerd.

In 1985 werd de eerste wielerronde van Veenendaal gewonnen door niemand minder dan Joop Zoetemelk. ‘Sindsdien is onze wielerronde een begrip. Er stonden al heel wat grote namen aan de start. Dit jaar wordt op vrijdag 20 mei de vrouwenkoers gereden en op zaterdag 21 mei starten om 12.00 uur de mannen vanaf het Raadhuisplein. De koers wordt door verschillende televisiezenders uitgezonden. Het wordt spannend!’ vertelt Sjoerd.

Horeca
Rond de vrouwen- en mannenrace is er van alles te beleven in het centrum van Veenendaal. De horeca, Winkelstad, gemeente Veenendaal en andere partijen slaan daarvoor de handen ineen. In verschillende Veense horecagelegenheden kan je de koers live volgen op grote schermen en als je geluk hebt, weet je een plekje te bemachtigen op een terras dat direct aan het parcours ligt. Zin in een feestje? Zaterdag na de koers is er op het horecaplein livemuziek en een dj.

Winkelstad
In het centrum zorgt Winkelstad Veenendaal voor het nodige spektakel. Kinderen kunnen er hun eigen ronde maken langs een parcours van springkussens of één van de funbikes uitproberen. YouTuber Rutgers Schippers laat jongeren kennismaken met freerunning. Heb jij altijd al eens met een step, fietsje of skateboard over een pumptrack crossen? Kan ook! Helmpje op en gáán!

Bewegen is gezond
Sjoerd: ‘Tijdens de wielerronde willen we jong en oud laten ervaren hoe leuk en gezond bewegen is. Deze dagen ligt de nadruk natuurlijk op fietsen. We zetten een verkorte route van twee kilometer uit voor jonge wielrennertjes. En we houden dit jaar voor het eerst het NK voor raadsleden, een koers met een knipoog. Met het project Doortrappen moedigen we senioren aan om zo lang mogelijk lekker te blijven fietsen. Van alles te beleven dus? ‘Inderdaad! Te veel om op te noemen,’ besluit Sjoerd. ‘Op onze site vind je meer informatie over alle activiteiten. Let maar op, het wordt één groot feest!’

Meer informatie vind je op www.veenendaal-veenendaal.nl.