Lampegietersdagen

Muziek, kaneelbeschuit, theater en lampions. Al jaren staat de maand september in Veenendaal bekend als hét moment van de opening van het culturele seizoen én de traditie van Lampegietersavond.

Dit jaar worden de handen ineen geslagen en komen al deze ingrediënten samen in het prachtig nieuwe meerdaagse event: Lampegietersdagen!

Van vrijdag 13 t/m maandag 16 september zal het door heel Veenendaal bruisen van kunst, cultuur, muziek, erfgoed, film, sport en nog véél meer! Van de finale van de Vlowronde tot diverse optredens en van een Lampegietersexpositie tot een heuse drive-in bioscoop! Of je nu komt kijken naar de spetterende opening, op ontdekkingstocht gaat tijdens Open Monumentendag of alvast je lampion komt maken voor Lampegietersavond: tijdens de Lampegietersdagen is er voor ieder wat wils.

Style Element Vertical Blue

Vrijdag 13 september

De opening van het weekend vindt plaats op vrijdag 13 september. Hoe deze aftrap er precies uit komt te zien is nog een verrassing, maar verwacht een spectaculaire opening met muziek, zang en licht. Ook de finale van de Vlowronde zal tijdens de Lampegietersdagen plaatsvinden. Meerdere bands en zangers zullen hierbij op een groot podium op de Markt strijden om de jury- en/of publieksprijs en de titel ‘Vlowtalent 2024’.

Zaterdag 14 september

Open Monumentendag

De zaterdag van Lampegietersdagen wordt afgetrapt met Open Monumentendag. Ga lopend of met de fiets op pad langs bijzondere gebouwen met een verhaal over (de geschiedenis) van Veenendaal of volg de audiotour langs de ‘4 pijlers’ turf, wol, sigaren en staal. Onderweg kun je op meerdere plekken meteen ook een mooi optreden, informatieve lezing óf een rondleiding meepakken.

Activiteiten en optredens

Heb je sowieso zin in een middag kunst en cultuur? Kom dan vanaf 13.00 uur naar het Kees Stipplein voor muzikale optredens, creatieve workshops, sportieve spellen én pik meteen de Lampegieters-expositie van Stadsmuseum Veenendaal of het Open Huis van De Muzen mee!

Avondprogramma: Concert en drive-in bioscoop

De avond wordt spetterend afgesloten met een optreden van de Nederpop Allstars met Loïs Lane, verzorgd door Theater Lampegiet, die plaatsvindt op de Markt en een drive-in bioscoop bij Ontmoetingshuis Oost.

Zondag 15 september

Op zondag kun je in De Cultuurfabriek terecht bij de Fabriek op Zondag, die geheel in het teken staat van Lampegietersavond. Kom je eigen lampion knutselen aan de DIY (Do It Yourself) knutseltafel of sluit om 14.00 uur aan bij de lezing van Jaap Pilon over de geschiedenis van Lampegietersavond.

Maandag 16 september

Maandag 16 september is het dan zover: Lampegietersavond! Op meerdere plekken in Veenendaal vinden de traditionele Lampegietersoptochten plaats, met dit jaar óók een optocht in Veenendaal Centrum. Sluit vanaf 19.00 uur met je lampion aan bij Theater Lampegiet. Uiteraard zal de optocht eindigen met warme chocolademelk en kaneelbeschuit.

Waar zijn de optochten?

Live Muziek | Veenendaal

U2 tribute band – U2two

In april 2023 verscheen U2two op het landelijke toneel van het populaire SBS6 TV programma The Tribute – Battle of the Bands. De kijkers, waaronder veel trouwe U2-fans, waren met stomheid geslagen toen frontman Sam Kramer met zijn “Bono” voorkomen ook nog eens exact hetzelfde stemgeluid als de Ierse rockster liet horen. De band doet live niet onder voor U2 zelf en de kans om dat te bewijzen, grepen de bandleden met beide handen aan door te luisteren naar de adviezen van de kritische jury. Ze vochten zich naar de finale en mochten uiteindelijk als één van de vier winnaars 3 maal een volledig uitverkochte ZiggoDome bespelen. Dit was voor de band – maar zeker ook voor veel kijkers – een wens die uitkwam. U2two brengt de muziek van de wereldberoemde stadionband naar de popzalen, festivals en concertzalen in een energieke concertshow. Met een selectie van songs vanuit het prille begin tot de grootste en meest bekende hits van de 4 decennia die de band al meegaat, gaat u genieten van een heerlijke avond U2. “Out of control”, “I Will Follow, “With Or Without You”, “Where The Streets Have No Name”, “Bad”, “One” en ga zo maar door. Maar daar blijft het niet bij. De band kruipt volledig in de huid van de Ierse rockers en gedurende het concert wisselen ze de heftige show af met mooie en gevoelige momenten. En met een laatste U2 album waarbij oude songs volledig nieuw zijn geïnterpreteerd zijn, is alles mogelijk! Kortom: een concert vol muziek, emotie en energie en dat 2 uur lang!

Lees Meer
Style Element Spiral

Leuk om te weten...

100 jaar

Lampegietersavond wordt al meer dan een eeuw gevierd in Veenendaal.

5 optochten

Ook dit jaar zijn er weer diverse optochten in de wijken.

Op = Op

Chocolademelk en Langetjes zijn vaak rondom Lampegietersavond overal in Veenendaal uitverkocht.

Style Element

Onze sponsoren