Aan het einde van de 15e eeuw werd onder leiding van Bisschop David van Bourgondie dit kanaal gegraven om de turfwinning ten zuiden van Veenendaal te vergemakkelijken. Door de voortdurende oorlogen tussen Stichtsen en Geldersen kwam de vervening in het gebied tot stilstand. De Grift verzandde en werd daardoor onbevaarbaar.
Toen Karel V in 1543 ook macht kreeg over het hertogdom Geldere konden de veengronden opnieuw onder handen worden genomen. De commissie die in opdracht van de keizer de mogelijkheden onderzocht, adviseerde de oude Bisschop Davidsgrift te laten herstellen en door te trekken tot in de venen die in het bezit waren van de keizer. De oude grift werd verbeterd en werd in noordoostelijke richting uitgebreid (de Boveneindse Grift, nu Prins Bernhardlaan/ Stationsstraat).
Begin 20ste eeuw begon men in Veenendaal met het dempen van een aantal kanalen in het centrum. De Fluiterssloot (ten westen van de Hoofdstraat) en de Gemeentesloot (ten oosten van de Hoofdstraat) werden beide gedempt en omgedoopt tot Fluiterstraat en Tuinstraat. In 1925 besloot men de Grift tussen de Zwaai en de Molenbrug te dempen tot de Zandstraat. Toch kun je vandaag de dag van Rhenen tot Amersfoort kanoën, dwars door Veenendaal heen.