Stationsroute Centrum lang (2 km)

Style Element Vertical Blue
Station Veenendaal Centrum

Stationsroute - toeristisch

De route uitleg begint onder de afbeelding. Download hier de printbare route.

Welkom in Veenendaal! Hopelijk heeft u een goede treinreis gehad naar Veenendaal-Centrum. Onderweg naar het centrum komt u een aantal bijzondere plekken tegen. Onderstaande route leidt u met een mooie wandeling, via 9 parels naar het centrum en is ongeveer 2 km lang.

  1. U staat nu bij station Veenendaal-Centrum, aan de centrumzijde van het station bevindt zich het stationsplein met daarop het eerste monument van deze route: het Monument voor de Gevallenen. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan 79 medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan negen medeburgers die sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië. Het beeld staat symbool voor de verdediging en het behoud van menselijke waarden. 

  2. Vervolg uw weg richting het centrum en steek bij het kruispunt ‘t Goede Spoor over. Aan uw linkerhand vindt u  het Monument van de Watersnoodramp. Op 5 maart 1855 vond in Veenendaal een watersnoodramp  plaats ten gevolge van een dijkbreuk bij de Grebbedijk en stroomde het water van de Rijn de vallei binnen. De ramp resulteerde in 13 dodelijke slachtoffers, waarvan de namen staan vermeld op de zuil. De plaats van het monument is de plek waar een schuit zonk en vijf mensen verdronken.

  3. Sla na het monument linksaf de Stationssingel op en sla de derde weg aan uw rechterhand in, de Lindenlaan. Aan uw rechterhand ziet u de Sola Fide al. Door rechtsaf te slaan, de Eikenlaan op, loopt u om dit imposante, historische pand heen. Het is een bijzonder gebouw uit 1950, het heeft decennia lang dienst gedaan als theater en kerk. Het is een gemeentelijk monument en kent vele prachtige oude details. Het is inmiddels herbestemd tot sportcentrum en opleidingsinstituut.

  4. Volg de Eikenlaan tot aan de Kerkewijk, wanneer u naar de overkant van de weg kijkt, ziet u De Sigarenfabriek. Wat nu een kantoorpand is, was vroeger onderdeel van de Ritmeesterfabriek. In 1889 begon Jochem van Schuppen met een sigarenfabriek, in 1910 bouwde hij hier een nieuwe fabriek. Hier werd o.a. de productie geoptimaliseerd voor goedkopere sigaren, de bolknak geherintroduceerd en het merk Panter overgenomen. Het was een succesvolle bedrijfstak tot de sluiting in 2006.

  5. Na 150 meter passeert u aan uw linkerhand De Brugkerk. Een in neoromaanse vormen gebouwde zaalkerk, zonder toren, met relatief rijk gedetailleerde voorgevel en uitgebouwd portaal. Na interne verbouwingen in 2007 , waarbij o.a. een galerij is bijgebouwd, in gebruik als Hersteld Hervormde Kerk. 

  6. U steekt nu de Vaartbrug over - officieel de J.H. van Schuppenbrug. Op zondagavond 6 mei 1945 gaat de brug met een enorm kabaal de lucht in. De ontploffing veroorzaakt een grote ravage in de omgeving. Het noorden en zuiden van Veenendaal zijn van elkaar afgesneden. Het zuiden wacht hierdoor een dag langer op de bevrijding: pas op 10 mei 1945 trekken daar de tanks binnen vanuit Elst (UT). De rest van Veenendaal wordt op woensdag 9 mei bevrijd.

  7. Nadat u ook het kruispunt bent overgestoken, komt u langs Theater Lampegiet, het theater van de stad.  De Lampegiet staat hier al sinds 1988 en laat jong en oud zich thuis voelen bij de mooiste toneelstukken, musicals, concerten en andere theatervoorstellingen. De naam is afgeleid van het traditionele Veenendaalse feest ‘Lampegietersavond’.

  8. Volg na het theater het fietspad links en vervolgens het schelpenpad rechts van het fietspad tot u na 300m op het fietspad komt die rechts afbuigt naar de Weverij. Langs de Weverij vindt u De Algemene Begraafplaats, gelegen tussen Achterkerkstraat en Kostverloren. Van 1829 tot 1919 was de Oude Algemene Begraafplaats de plek waar vrijwel alle inwoners van Veenendaal werden begraven.

  9. Vanaf de begraafplaats steekt u de Weverij weer over de Achterkerkstraat in.  Na 200m ziet u de Oude Kerk bovenaan de Markt, een mooie afsluiter van de route. Met bijnamen als “De Witte Kerk” en “Kerk op de Markt”, is de Hervormde Oude Kerk een herkenbaar stukje historie. Gesticht in 1566 en daarmee het oudste gebouw van Veenendaal én is gebouwd op de hoogste plek in Veenendaal.