De route uitleg begint onder de afbeelding. Download hier de printbare route.
Welkom in Veenendaal! Hopelijk heeft u een goede treinreis gehad naar Veenendaal-de Klomp. Onderweg naar het centrum komt u een aantal bijzondere plekken tegen, zelfs als u de kortste route volgt. Het is bijna één rechte weg naar het centrum, maar deze weg heeft wel drie namen*! Leer ze allemaal onderweg tijdens onderstaande route van ongeveer 2,5 km lang.
U staat nu bij station Veenendaal-de Klomp, als u arriveert op perron 1, steek dan het spoor over bij de overgang. Ga bij perron 2 de trap af, langs de fietsenstalling, richting de Veenendaalseweg* (eerste naam). Volg de Veenendaalseweg in zuidelijke richting. Na ongeveer 400m kruist u de Zuidewetering en heeft u links en rechts een mooi uitzicht over het water. Na 50m ziet u aan uw rechterhand het grootste hotel van Veenendaal - Hotel van der Valk.
Vervolg de route onder de snelweg A12 door, vanaf hier heet deze weg de Stationsstraat*, tot u aan uw rechterhand langs Stationsstraat 61 komt. Hier staat een monumentale langhuisboerderij uit de 19e eeuw. De Stationsstraat is vernoemd naar station Veenendaal-De Klomp, maar maakt onderdeel uit van een belangrijke en oude hoofdstructuur. Deze werd gevormd door de Boveneindsche Grift. Deze watergang is rond 1930 gedempt. De boerderij is de enig overgebleven beelddrager van het oorspronkelijke, agrarische karakter.
U nadert de kruising met de Grote Beer. Net voor de kruising, aan uw linkerhand vindt u woonwinkel Eijerkamp. Eijerkamp bestaat al 95 jaar en sinds 2007 ook in Veenendaal. Een woonwinkel van 20.000 m2 met 250 woon- en slaapmerken onder één dak, WoonCafé met heerlijke koffie, versbereide gerechten & gebak en een KidsWorld met nanny in de weekenden & schoolvakanties.
Nadat u de kruising oversteekt, is de eerste weg aan uw rechterhand de Buurtlaan West. De Buurtlaan bestaat vandaag de dag uit twee delen: Buurtlaan West en Buurtlaan Oost. Dat is niet altijd zo geweest. Op oude kaarten uit de 19e eeuw is tussen het Boveneind en Pakhuis de Beneden-Buur-Steeg ingetekend, maar de weg wordt ook al genoemd aan het begin van de 17e eeuw, als Buyrstege of Buersteegh. De steeg behoorde toentertijd tot de gemeente Ede. De naam Buurtsteeg is tussen 1940 en de grenswijziging tussen Ede en Veenendaal in 1960 veranderd in Buurtlaan. Halverwege de Buurtlaan West vindt u de grootste outdoor speeltuin van Veenendaal, speeltuin de Pol.
Vanaf hier heet de doorgaande weg de Prins Bernhardlaan*. Volg de weg tot aan de rotonde en steek deze rechtdoor over. U ziet aan uw linkerhand de eerste winkels van het centrum en na 200m komt u langs de Julianakerk. Nog voor de realisatie en in gebruikneming op 1 maart 1928, was er al in 1927 een eerste predikant bevestigd. Deze kerk is een belangrijke, karakteristieke, grote protestantse stadskerk met terzijde staande toren. De zadeldakvormige torenbekroning is, na beschadiging in 1944, vervangen door de huidige torenspits.
Na 50m ziet u aan uw rechterhand het Zwaaiplein, duidelijk te herkennen aan de viskraam met Veense aak op het dak. Vanaf ongeveer 1550 kruisten hier een aantal belangrijke wateren. Turfaken konden daar in de flauwe bocht makkelijker een flinke ‘zwaai’ maken om koers te kiezen richting bijvoorbeeld de Rijn. Later werden de wateren gedempt, maar de naam Zwaaiplein bleef.
Loop langs de karakteristieke toren van juwelier van Manen de Brouwersgracht op, langs het water. Na 100m bevindt zich aan uw rechterhand het Stadsstrand. Een heerlijke plek middenin het winkelhart met gezellige terrassen en een fijne speelplek voor kinderen. Het stadsstrand Veenendaal is in 2023 verkozen tot het ‘Meest inspirerende binnenstadsproject 2023’ en een bezoekje meer dan waard!