Koningsdag

Koningsdag

Wil je precies weten wat er allemaal te doen is rondom Koningsdag in Veenendaal dan ben je hier op de juiste plek. Op deze pagina vind je een overzicht van alle leuke activiteiten en natuurlijk de nodige achtergrondinformatie en sfeerverslagen.

We kijken er naar uit om ook dit jaar samen met jou een gezellige Koningsdag te vieren. Die we natuurlijk aftrappen met een feestelijke Koningsnacht waarbij de horeca van Veenendaal zich van haar beste kant zal laten zien. Op Koningsdag kun je weer genieten van de aubade, kleedjesmarkt, het schoolvoetbal en nog veel meer. Wil jij precies weten wat er allemaal op het programma staat? Scroll dan snel verder naar beneden op deze pagina! 

Elk jaar wordt er met plezier aan gewerkt om van Koningsdag in Veenendaal een gezellige en feestelijke dag te maken. Waarbij jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en we met elkaar genieten van de mooie dingen van het leven in onze prachtige plaats. 

Dus ook deze 27e april gaan we weer voor een Koningsdag waarbij iedereen zegt: Dit is Veenendaal!

 

 

Stichting Oranjedag Veenendaal

SOV organiseert samen met partners een groot deel van het programma van Koningsdag en 4 mei en 5 mei in Veenendaal. Wil je meer weten over de SOV en de diverse activiteiten die wij organiseren? Kijk dan vooral even hieronder.

SOV organiseert veel activiteiten elk jaar op Koningsdag. Uiteraard is er traditiegetrouw de Oranjeroute door het centrum, kinderkleedjesmarkt, de aubade op de markt en de finale schoolvoetbal. Daarnaast is er ook dit jaar vanalles te beleven in het Veenendaal voor jong en oud. Springen op de vele springkussen, poffertjes eten, dansen op goede beats, sportieve activiteiten of speuren op de braderie. Voor iedereen wat wils dit jaar!

Wil je meer weten over Koningsdag? Scroll dan even naar beneden op de site. Het programma vullen we de komende weken vaak aan.

Op 4 mei gedenken wij traditiegetrouw de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Zoals ieder jaar komen wij ook samen bij het monument op de Kerkewijk om samen kransen te leggen en 2 minuten stilte in acht te nemen. 

Dit jaar zijn er naast de herdenking op de Kerkewijk ook verschillende andere activiteiten.

Wandeling Munnikenhof

Op 3 mei a.s. plaatst de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof, onderdeel van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, ongeveer 70 tekstborden bij graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tevens staan tekstborden bij enkele lege graven van oorlogsslachtoffers die zijn overgebracht naar bijvoorbeeld het Nationaal Ereveld in Loenen.

Een bijzonder graf is het verzamelgraf dat in de laatste weken van april 1945 is gebruikt om vele Veense slachtoffers tijdelijk te begraven. In die periode vielen er, door beschietingen van de geallieerden troepen op Duitse posten in Veenendaal, veel burgerslachtoffers. Op de tekstborden staat daar informatie over en een foto van het slachtoffer.

Een plattegrond met route aanduiding vindt u bij het toegangshek in een houten box. De route, aangegeven door pijlen, spreekt voor zich. Het betreft een vrije wandeling. Iedereen kan vanaf 4 mei 14.00 uur op eigen gelegenheid deze wandeling maken. Op 4 mei zullen leden van de werkgroep tussen 14.00 en 16.30 uur op de begraafplaats aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ze zijn herkenbaar aan hun badge. In de week van 8 tot 14 mei kunnen ook scholen gebruikmaken van de gelegenheid om de route langs de meer dan 90 oorlogsslachtoffers te wandelen. De tekstborden en de routepijlen zullen blijven staan tot maandagmorgen 15 mei. De begraafplaats is te bezoeken vanaf 's morgens 8 uur tot zonsondergang.

Voor informatie kunt u mailen met oorlogsgraven@oudveenendaal.nl.

Joodse begraafplaats

De Joodse Begraafplaats is 4 en 5 mei open voor publiek van 14.00 tot 16.00 uur. Bezoekers hebben de gelegenheid om naar Joods gebruik een steentje op de graven te leggen als teken van hun bezoek. Daarnaast zal op 4 mei de aandacht gericht zijn op de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog. 

Er is speciale aandacht voor Joseph van Praag en Gerdi Pinto, overleden op hun onderduik adressen in Veenendaal, na de oorlog hier herbegraven. Tevens is er aandacht voor de gedenksteen op het graf van Dr. Aäron Hekster voor zijn vrouw Emma Hekster-Vogelstein, omgebracht in Sobibor op 2 april 1943. Ook is er aandacht voor het graf van Emma van Essen Frankenstein, 5 december 1942 overleden in Amsterdam, na de oorlog herbegraven in Veenendaal. Tot slot als bijzonderheid komt mevrouw Jenny Scholte-Alberti op 4 mei om 15.00 uur naar de Joodse Begraafplaats die wat zal vertellen over haar herinneringen aan de geschiedenis van Gerdi Pinto, die bij haar ouders was ondergedoken en daar is overleden.

Mannen en jongens in de leeftijd vanaf 13 jaar vragen wij bij het bezoek aan de Joodse Begraafplaats om een hoofdbedekking. Die kunt u ook eventueel bij de aanwezige vrijwilligers lenen.

Een unieke gelegenheid voor hen die de Joodse Begraafplaats in Veenendaal niet kennen dit bij deze te doen, maar ook hen die vaker komen bij open dagen; van harte welkom!

Eens in de vijf jaar organiseren wij diverse activiteiten rondom Bevrijdingsdag. In 2025 hopen we weer met elkaar onze vrijheid te vieren in Veenendaal.

Stichting Oranjedag Veenendaal moet wel een van de oudste stichtingen van Veenendaal zijn. Op 1 februari 2023 is zij officieel 119 jaar oud. Met een stichting van zo'n leeftijd is natuurlijk wel het een en ander gebeurd. Hoewel Oranjedag op 1 februari 1904 als 'Vereeniging Oranjedag Veenendaal' officieel werd opgericht, bestond de Vereniging daarvoor eigenlijk ook al.

In 1896 werd namelijk een aantal deftige heren door de toenmalige burgemeester van Veenendaal, jhr. L.H.J.M. van Asch van Wijck, bijeen geroepen om voorbereidingen te treffen voor de 'kroningsfeesten' van 1898. Dat feest duurde twee dagen, omdat het programma uitgebreid was. En een vol programma is altijd traditie gebleven bij Stichting Oranjedag Veenendaal. Door de jaren heen werd een breed palet aan activiteiten georganiseerd en werd er achter de schermen veel werk verzet door vrijwilligers. Alleen de Tweede Wereldoorlog vormde een onderbreking, want de bezetter stond geen enkel vertoon van oranjegezindheid toe.

In die meer dan 100 jaar zijn er uiteraard heel veel bestuursleden geweest die zich met enthousiasme inzetten voor de organisatie van (toen nog) Koninginnedag. De herdenking op 4 mei organiseert de stichting ook, en voor de viering van 5 mei wordt eens in de vijf jaar binnen de stichting een speciale commissie in het leven geroepen.

Lees in onderstaand boekje de levensloop van deze bijzondere stichting:

Met vlag en wimpel – Kroniek van 100 jaar Oranjedag in Veenendaal

 

 

Het dagelijks bestuur van Stichting Oranjedag Veenendaal:

Emile Vermeulen – Voorzitter – e-mail
Elly van Dijk – Secretaris – e-mail
Hans van Ekeris – Sponsoring – e-mail
Stef Verwelius – Penningmeester en sponsoring – e-mail
Gert van de Pol – Schoolvoetbal en sponsoring – e-mail
René Troost – Programma & oranjeroute – e-mail
Chris Tijman – Programma & oranjeroute – e-mail
Dorien König – Communicatie – e-mail
Peter Baten

Ereleden:
Jacques van der Laan
Nic van Wakeren
Gert van Eden

 

 

Stichting Oranjedag Veenendaal
Dotterbloem 37
3907 HJ Veenendaal
secretaris@stichtingoranjedagveenendaal.nl

     

Onze partners

Wil je ook partner worden?

Wat is er te beleven?

#oranjegeluk

Waar moet je zijn?

In Veenendaal is van alles te beleven in deze oranjeweek. De locaties waar meerdere activiteiten plaats vinden zijn aangegeven op de kaart hiernaast.

 

Nieuws rondom Oranjedag