Koningsdag

Koningsdag

Koningsdag in Veenendaal is elk jaar weer een groot feest voor jong en oud. Uit de wijde omgeving komen bezoekers voor de kinderkleedjesmarkt, het schoolvoetbal, de oranjemarkt of andere festiviteiten en attracties.

Een indruk krijgen van Koningsdag in Veenendaal? Bekijk de aftermovie van 2023 of scroll nog even verder, lees het magazine of bekijk wat er allemaal te doen was en waarom wij vol trots zeggen #DitisVeenendaal.

Dankzij de vrijwilligers, sponsoren, partners en alle Veenendalers is het elk jaar een feestdag vol #oranjegeluk. Ook voor Koningsdag 2024 zijn de voorbereidingen al in volle gang. Deel zijn van dit geweldige feest met uw bedrijf op deze drukbezochte dag? Wij bieden allerlei opties voor sponsoren, neem vooral contact met ons op.

 

Onze partners

ook sponsor worden?

DIT IS VEENENDAAL

Dé stadsglossy van Veenendaal

Het programma voor Koningsdag en 4 mei is altijd te vinden in de stadsglossy van Veenendaal. Het magazine wordt in heel Veenendaal huis-aan-huis verspreid. Download de editie van 2023 hieronder.

Download de digitale versie
 

 

 

 

 

Koningsnacht en Koningsdag

Dat vier je in Veenendaal

Van de late uurtjes op Koningsnacht, tot rijkelijk gevulde Koningsdag, het echte #oranjegeluk vind je natuurlijk in Veenendaal. Sinds jaar en dag wordt de verjaardag van onze vorst groots gevierd in Veenendaal. De horeca pakt uit voor een Koningsnacht vol live muziek en gezelligheid. 

Klik hiernaast op de sfeerimpressies en kom nog even helemaal in de stemming! 

 

 

Stichting Oranjedag Veenendaal

SOV organiseert samen met partners een groot deel van het programma van Koningsdag en 4 mei en 5 mei in Veenendaal. Wil je meer weten over de SOV en de diverse activiteiten die wij organiseren? Kijk dan vooral even hieronder.

SOV organiseert veel activiteiten elk jaar op Koningsdag. Uiteraard is er traditiegetrouw de Oranjeroute door het centrum, kinderkleedjesmarkt, de aubade op de markt en de finale schoolvoetbal. Daarnaast is er ook dit jaar vanalles te beleven in het Veenendaal voor jong en oud. Springen op de vele springkussen, poffertjes eten, dansen op goede beats, sportieve activiteiten of speuren op de braderie. Voor iedereen wat wils!

Op 4 mei gedenken wij traditiegetrouw de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Zoals ieder jaar komen wij ook samen bij het monument op de Kerkewijk om samen kransen te leggen en 2 minuten stilte in acht te nemen.

Dit jaar zijn er naast de herdenking op de Kerkewijk ook verschillende andere activiteiten:

Wandeling Munnikenhof
Op 3 mei a.s. plaatst de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof, onderdeel van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, ongeveer 70 tekstborden bij graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tevens staan tekstborden bij enkele lege graven van oorlogsslachtoffers die zijn overgebracht naar bijvoorbeeld het Nationaal Ereveld in Loenen.

Een bijzonder graf is het verzamelgraf dat in de laatste weken van april 1945 is gebruikt om vele Veense slachtoffers tijdelijk te begraven. In die periode vielen er, door beschietingen van de geallieerden troepen op Duitse posten in Veenendaal, veel burgerslachtoffers. Op de tekstborden staat daar informatie over en een foto van het slachtoffer.

Een plattegrond met route aanduiding vindt u bij het toegangshek in een houten box. De route, aangegeven door pijlen, spreekt voor zich. Het betreft een vrije wandeling. Iedereen kan vanaf 4 mei 14.00 uur op eigen gelegenheid deze wandeling maken. Op 4 mei zullen leden van de werkgroep tussen 14.00 en 16.30 uur op de begraafplaats aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ze zijn herkenbaar aan hun badge. In de week van 8 tot 14 mei kunnen ook scholen gebruikmaken van de gelegenheid om de route langs de meer dan 90 oorlogsslachtoffers te wandelen. De tekstborden en de routepijlen zullen blijven staan tot maandagmorgen 15 mei. De begraafplaats is te bezoeken vanaf 's morgens 8 uur tot zonsondergang.

Voor informatie kunt u mailen met oorlogsgraven@oudveenendaal.nl.

Joodse begraafplaats
De Joodse Begraafplaats is 4 en 5 mei open voor publiek van 14.00 tot 16.00 uur. Bezoekers hebben de gelegenheid om naar Joods gebruik een steentje op de graven te leggen als teken van hun bezoek. Daarnaast zal op 4 mei de aandacht gericht zijn op de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog. 

Er is speciale aandacht voor Joseph van Praag en Gerdi Pinto, overleden op hun onderduik adressen in Veenendaal, na de oorlog hier herbegraven. Tevens is er aandacht voor de gedenksteen op het graf van Dr. Aäron Hekster voor zijn vrouw Emma Hekster-Vogelstein, omgebracht in Sobibor op 2 april 1943. Ook is er aandacht voor het graf van Emma van Essen Frankenstein, 5 december 1942 overleden in Amsterdam, na de oorlog herbegraven in Veenendaal. Tot slot als bijzonderheid komt mevrouw Jenny Scholte-Alberti op 4 mei om 15.00 uur naar de Joodse Begraafplaats die wat zal vertellen over haar herinneringen aan de geschiedenis van Gerdi Pinto, die bij haar ouders was ondergedoken en daar is overleden.

Mannen en jongens in de leeftijd vanaf 13 jaar vragen wij bij het bezoek aan de Joodse Begraafplaats om een hoofdbedekking. Die kunt u ook eventueel bij de aanwezige vrijwilligers lenen.

Een unieke gelegenheid voor hen die de Joodse Begraafplaats in Veenendaal niet kennen dit bij deze te doen, maar ook hen die vaker komen bij open dagen; van harte welkom!

Eens in de vijf jaar organiseren wij diverse activiteiten rondom Bevrijdingsdag. In 2025 hopen we weer met elkaar onze vrijheid te vieren in Veenendaal.

Stichting Oranjedag Veenendaal moet wel een van de oudste stichtingen van Veenendaal zijn. Op 1 februari 2023 is zij officieel 119 jaar oud. Met een stichting van zo'n leeftijd is natuurlijk wel het een en ander gebeurd. Hoewel Oranjedag op 1 februari 1904 als 'Vereeniging Oranjedag Veenendaal' officieel werd opgericht, bestond de Vereniging daarvoor eigenlijk ook al.

In 1896 werd namelijk een aantal deftige heren door de toenmalige burgemeester van Veenendaal, jhr. L.H.J.M. van Asch van Wijck, bijeen geroepen om voorbereidingen te treffen voor de 'kroningsfeesten' van 1898. Dat feest duurde twee dagen, omdat het programma uitgebreid was. En een vol programma is altijd traditie gebleven bij Stichting Oranjedag Veenendaal. Door de jaren heen werd een breed palet aan activiteiten georganiseerd en werd er achter de schermen veel werk verzet door vrijwilligers. Alleen de Tweede Wereldoorlog vormde een onderbreking, want de bezetter stond geen enkel vertoon van oranjegezindheid toe.

In die meer dan 100 jaar zijn er uiteraard heel veel bestuursleden geweest die zich met enthousiasme inzetten voor de organisatie van (toen nog) Koninginnedag. De herdenking op 4 mei organiseert de stichting ook, en voor de viering van 5 mei wordt eens in de vijf jaar binnen de stichting een speciale commissie in het leven geroepen.

Lees in onderstaand boekje de levensloop van deze bijzondere stichting:

Met vlag en wimpel – Kroniek van 100 jaar Oranjedag in Veenendaal

 

 

Het dagelijks bestuur van Stichting Oranjedag Veenendaal:

Emile Vermeulen – Voorzitter – e-mail
Elly van Dijk – Secretaris – e-mail
Hans van Ekeris – Sponsoring – e-mail
Stef Verwelius – Penningmeester en sponsoring – e-mail
Gert van de Pol – Schoolvoetbal en sponsoring – e-mail
René Troost – Programma & oranjeroute – e-mail
Chris Tijman – Programma & oranjeroute – e-mail
Dorien König – Communicatie – e-mail
Peter Baten

Ereleden:
Jacques van der Laan
Nic van Wakeren
Gert van Eden

 

 

Stichting Oranjedag Veenendaal
Dotterbloem 37
3907 HJ Veenendaal
secretaris@stichtingoranjedagveenendaal.nl

     

Nieuws rondom Oranjedag

Koningsdag
Koningsdag 2
Koningsdag 3
Koningsdag 4
Koningsdag 5
Koningsdag 6

Koningsdag

Wat was er te doen?

In Veenendaal is van alles te beleven in de oranjeweek. De locaties waar meerdere activiteiten plaats vinden zijn aangegeven op de kaart hiernaast.

Download de plattegrond