Op 4 mei gedenken wij traditiegetrouw de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Zoals ieder jaar komen wij ook samen bij het monument op de Kerkewijk om samen kransen te leggen en 2 minuten stilte in acht te nemen. 
Dit jaar zijn er naast de herdenking op de Kerkewijk ook verschillende andere activiteiten:
Wandeling Munnikenhof
Op 3 mei a.s. plaatst de werkgroep Graven Oorlogsslachtoffers Munnikenhof, onderdeel van de Historische Vereniging Oud Veenendaal, ongeveer 70 tekstborden bij graven van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Tevens staan tekstborden bij enkele lege graven van oorlogsslachtoffers die zijn overgebracht naar bijvoorbeeld het Nationaal Ereveld in Loenen.
Een bijzonder graf is het verzamelgraf dat in de laatste weken van april 1945 is gebruikt om vele Veense slachtoffers tijdelijk te begraven. In die periode vielen er, door beschietingen van de geallieerden troepen op Duitse posten in Veenendaal, veel burgerslachtoffers. Op de tekstborden staat daar informatie over en een foto van het slachtoffer.
Een plattegrond met route aanduiding vindt u bij het toegangshek in een houten box. De route, aangegeven door pijlen, spreekt voor zich. Het betreft een vrije wandeling. Iedereen kan vanaf 4 mei 14.00 uur op eigen gelegenheid deze wandeling maken. Op 4 mei zullen leden van de werkgroep tussen 14.00 en 16.30 uur op de begraafplaats aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Ze zijn herkenbaar aan hun badge. In de week van 8 tot 14 mei kunnen ook scholen gebruikmaken van de gelegenheid om de route langs de meer dan 90 oorlogsslachtoffers te wandelen. De tekstborden en de routepijlen zullen blijven staan tot maandagmorgen 15 mei. De begraafplaats is te bezoeken vanaf 's morgens 8 uur tot zonsondergang.
Voor informatie kunt u mailen met oorlogsgraven@oudveenendaal.nl.

Joodse begraafplaats
De Joodse Begraafplaats is 4 en 5 mei open voor publiek van 14.00 tot 16.00 uur. Bezoekers hebben de gelegenheid om naar Joods gebruik een steentje op de graven te leggen als teken van hun bezoek. Daarnaast zal op 4 mei de aandacht gericht zijn op de slachtoffers van Tweede Wereldoorlog.
Er is speciale aandacht voor Joseph van Praag en Gerdi Pinto, overleden op hun onderduik adressen in Veenendaal, na de oorlog hier herbegraven. Tevens is er aandacht voor de gedenksteen op het graf van Dr. Aäron Hekster voor zijn vrouw Emma Hekster-Vogelstein, omgebracht in Sobibor op 2 april 1943. Ook is er aandacht voor het graf van Emma van Essen Frankenstein, 5 december 1942 overleden in Amsterdam, na de oorlog herbegraven in Veenendaal. Tot slot als bijzonderheid komt mevrouw Jenny Scholte-Alberti op 4 mei om 15.00 uur naar de Joodse Begraafplaats die wat zal vertellen over haar herinneringen aan de geschiedenis van Gerdi Pinto, die bij haar ouders was ondergedoken en daar is overleden.
Mannen en jongens in de leeftijd vanaf 13 jaar vragen wij bij het bezoek aan de Joodse Begraafplaats om een hoofdbedekking. Die kunt u ook eventueel bij de aanwezige vrijwilligers lenen.
Een unieke gelegenheid voor hen die de Joodse Begraafplaats in Veenendaal niet kennen dit bij deze te doen, maar ook hen die vaker komen bij open dagen; van harte welkom!
