In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. Ook in Veenendaal staan we stil bij deze gebeurtenis. We vieren onze vrijheid, maar herdenken ook de slachtoffers die daarbij vielen.
Vrijheid is nooit af. We moeten er dagelijks aan werken om de ander de ruimte te geven en onze democratie te bewaken. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we vrijheid niet alleen, maar samen. Want vrijheid deel je met elkaar.
Wist jij dat Veenendaal als één van de laatste plaatsen in Nederland bevrijd werd? Niet op zaterdag 5 mei, maar pas op woensdag 9 mei 1945 rolden de tankwagens Veenendaal binnen om het einde van de Tweede Wereldoorlog aan te kondigen.
Vanuit verschillende gelederen wordt in 2024 en 2025 een gezamenlijk programma gepresenteerd waarbij we 80 jaar vrijheid in Veenendaal herdenken, vieren en levend houden. Van het luisteren naar verhalen tot het bezoeken van een theatervoorstelling en van het bijwonen van een lezing tot het fietsen van een vrijheidsroute; voor zowel jong als oud zal op verschillende momenten stilgestaan worden bij de Veenendaalse (oorlogs)geschiedenis maar ook wat vrijheid betekent in verleden, heden én toekomst.
Benieuwd naar wat er allemaal georganiseerd wordt? Bekijk hieronder de activiteiten die op dit moment gepland staan. Zelf een idee of activiteit rondom 80 jaar vrijheid in Veenendaal? Neem dan contact op met Sanne Heymann (KwartierMAAKer MAAK. Veenendaal) via sanne@maakveenendaal.nl
MAAK. is het onafhankelijke culturele platform van Veenendaal, waarbij cultuurliefhebbers en -aanbieders samenkomen.
Onder leiding van de Cultuurmakelaar is MAAK. enerzijds de verbindende factor tussen de verschillende lokale kunst- en cultuurinstellingen en anderzijds de aanjager voor de inwoners van Veenendaal om zich op het gebied van kunst en cultuur te ontplooien en verrijken.
Met een vast team van 5 personen zorgt team MAAK. voor advisering van het culturele veld, het vergroten van (online) zichtbaarheid van de lokale cultuursector, het versterken van de positie van de lokale cultuursector, maar ook het aanjagen, initiëren en ontwikkelen van nieuwe culturele initiatieven en evenementen ten behoeve van de inwoners van Veenendaal.
Voor ‘Veenendaal Viert (80 jaar) Vrijheid’ is MAAK. verantwoordelijk voor het vormen en samenbrengen van het totale programma.
Vragen over het programma of zelf een activiteit initiëren? Neem dan contact op met Sanne Heymann (KwartierMAAKer) via sanne@maakveenendaal.nl
Vragen over financiering en/of het aanvragen van gelden? Neem dan contact op met Nicoline Pouwer (Cultuurmakelaar) via cultuurmakelaar@maakveenendaal.nl
Stichting Oranjedag Veenendaal moet wel een van de oudste stichtingen van Veenendaal zijn. Op 1 februari 2024 is zij officieel 120 jaar oud. Met een stichting van zo'n leeftijd is natuurlijk wel het een en ander gebeurd. Hoewel Oranjedag op 1 februari 1904 als 'Vereeniging Oranjedag Veenendaal' officieel werd opgericht, bestond de Vereniging daarvoor eigenlijk ook al.In 1896 werd namelijk een aantal deftige heren door de toenmalige burgemeester van Veenendaal, jhr. L.H.J.M. van Asch van Wijck, bijeen geroepen om voorbereidingen te treffen voor de 'kroningsfeesten' van 1898. Dat feest duurde twee dagen, omdat het programma uitgebreid was. En een vol programma is altijd traditie gebleven bij Stichting Oranjedag Veenendaal. Door de jaren heen werd een breed palet aan activiteiten georganiseerd en werd er achter de schermen veel werk verzet door vrijwilligers. Alleen de Tweede Wereldoorlog vormde een onderbreking, want de bezetter stond geen enkel vertoon van oranjegezindheid toe.In die meer dan 100 jaar zijn er uiteraard heel veel bestuursleden geweest die zich met enthousiasme inzetten voor de organisatie van (toen nog) Koninginnedag. De herdenking op 4 mei organiseert de stichting ook, en voor de viering van 5 mei wordt eens in de vijf jaar binnen de stichting een speciale commissie in het leven geroepen. Lees in onderstaand boekje de levensloop van deze bijzondere stichting:
Met vlag en wimpel – Kroniek van 100 jaar Oranjedag in Veenendaal
Het dagelijks bestuur van Stichting Oranjedag Veenendaal:
Emile Vermeulen – Voorzitter – e-mail
Elly van Dijk – Secretaris – e-mail
Hans van Ekeris – Sponsoring – e-mail
Stef Verwelius – Penningmeester en sponsoring – e-mail
Gert van de Pol – Schoolvoetbal, Aubade en 4 mei – e-mail
René Troost – Programma & oranjeroute – e-mail
Chris Tijman – Programma & oranjeroute – e-mail
Dorien König – Communicatie – e-mail
Ereleden:
Jacques van der Laan
Nic van Wakeren
Gert van Eden
Dit is Veenendaal deelt alles over wat er in Veenendaal te doen, te zien en te beleven valt.
MAAK. Veenendaal
Kees Stipplein 72
3901 TP Veenendaal
info@maakveenendaal.nl
Stichting Oranjedag Veenendaal
Dotterbloem 37
3907 HJ Veenendaal
secretaris@stichtingoranjedagveenendaal.nl