In 1978 kwam ik vanuit Egypte naar Nederland. En sinds 1988 woon ik in Veenendaal met mijn vrouw en twee dochters en inmiddels ook 2 schoonzoons en 5 kleinkinderen. Ik kwam hiernaartoe omdat ik een baan kreeg bij Hendriks Aluminium waar ik ruim 16 jaar heb gewerkt. Daarna werkte ik tot mijn pensioen bij de gemeente Veenendaal. Ik heb in die jaren veel mensen leren kennen en Veenendaal is klein genoeg om overal bekenden tegen te komen. Ik hou ervan om dan even een praatje te maken. Ik heb op veel plekken gewoond, maar voor mij voelt Veenendaal als thuis.
Dochter Linda is het met hem eens. “Veenendaal is een dorp met een stads karakter. Tijdens mijn studie heb ik in Nijmegen gewoond en ook een aantal maanden in Egypte. Daarna woonde ik in Utrecht. Ik was niet van plan om naar Veenendaal terug te gaan. Ik vond het te klein en niet stads genoeg toen. Maar het Veenendaal waar ik uit vertrok is sindsdien heel erg veranderd. Er is veel meer ruimte gekomen voor iedereen.” Ook vindt ze het mooi om te zien dat je tegenwoordig ergens alleen een kop koffie kan drinken zonder dat de ober je vraagt: ‘Wilt u al wat drinken of wacht u nog op iemand?’ Ook als gezin is het hier fijn om te wonen, alles is op fietsafstand en de voorzieningen zijn er zonder de lange wachtlijsten die je in de stad hebt.
Als we hen vragen hoe ze kerst vieren vertelt Magdy, dat hij twee keer kerst viert. De eerste keer op 25 dec en de tweede keer op 7 januari. Magdy legt ons uit dat hij lid is van de Koptisch Orthodoxe Kerk, waarvan er 7 zijn in Nederland. De dichtstbijzijnde staat in Utrecht. Slechts 10% van de Egyptenaren is Koptisch Orthodox. Wij volgen de Juliaanse kalender en vieren daarom kerst op 7 januari, de dag waarop in Nederland drie koningen wordt gevierd.
In Egypte vierden wij Kerst na eerst 40 dagen gevast te hebben. Dan eet je geen dierlijke producten dus geen vlees, eieren of melk. De laatste dag van het vasten is op 6 januari. s’-Avonds gaat dan iedereen naar de kerstnachtdienst en die dienst eindigt om middernacht en daarmee eindigt ook de vastentijd en begint onze kerst en vieren we de geboorte van Jezus. Uit de kerk wacht ons thuis een heerlijke maaltijd, bestaande uit in boter gebakken gekookte eieren met schnitzels en voor de volwassenen een klein glaasje rode wijn. Daarna gaat iedereen met een volle maag naar bed en de volgende ochtend is het pas echt feest. Want als kind kregen we met kerst van al onze familieleden een fooitje. Daarvan kon je dan op de kermis, die er speciaal die dag was, in de draaimolen of iets lekkers kopen of als je geluk had was er sterretjes vuurwerk. Mijn mooiste herinnering hieraan is dat je benieuwd was hoeveel geld je kreeg en dat je als kind met dat geld zelf kon bepalen waar je dat op de kermis aan uit ging geven. En als het geld op was, vond je altijd nog wel een tante die je nog niet gehad had en die je nog wat toe stopte.
Ook kregen we op elke kerst een nieuwe pyjama, dat was echt traditie. Dus ’s avonds na al het familiebezoek, en het plezier op de kermis lag ik altijd in mijn nieuwe pyjama in bed na te genieten van een mooie kerst.
Deze traditie van fooien geven is in onze familie aangepast tot het geven van cadeautjes. In de Koptische cultuur heeft bijna iedereen met kerst een kerststal staan in plaats van een kerstboom, want die groeien niet in Egypte. Vroeger was het zo dat hoe rijker je was hoe mooier je kerststal.
Kerst is meer dan een feest dat alleen om eten draait vertelt Magdy maar ook vooral om gezellig samen de tijd door te brengen met familie. Want tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt daar draait kerst ook om.
Ook is kerst een tijd om dankbaar te zijn met wat je hebt. In Egypte hebben veel Kopten het zwaar en kunnen niet openlijk voor hun geloof uitkomen. Ik ben dankbaar dat ik dat wel kan en dat ik hier veilig in vrijheid kan leven en besef ook dat dat niet vanzelfsprekend is dat wij hier in vrijheid kunnen leven.
Dit jaar is Kerst extra bijzonder. Ik vier de Nederlandse Kerst hier, maar voor de Koptische Kerst ga ik naar onze Egyptische familie in Amerika. Er is daar een grote Koptische gemeenschap dus we gaan het daar samen vieren op 7 januari. En de Amerikanen kennende zal de kerststal daar groots en indrukwekkend zijn.
Ik wens alle Veenendalers een gezegende Kerst in goede gezondheid en sta eens stil bij alles wat je hebt om dankbaar voor te zijn.