• De expositie 'Helmen Vol Verhalen' verbeeldt missie-ervaringen van veteranen, om de impact van Nederlandse missies op militairen en hun thuisfront zichtbaar te maken.
• De film '1984', naar het beroemde boek van George Orwell, is misschien wel actueler dan ooit. Want hoe vrij zijn wij anno nu in het licht van deze film?
Bewonder van 2 t/m 11 mei de rondreizende expositie 'Helmen Vol Verhalen' in De Cultuurfabriek.
Waar gaat deze expositie over?
In dit kunstproject staan persoonlijke missie verhalen van veteranen centraal in. De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van tweeëntwintig kunstenaars. In een gezamenlijke missie maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.
In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse soldaten bijgedragen in meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land? Om dit inzichtelijk te maken zijn veteranen gekoppeld aan kunstenaars, die de verhalen van de blauwhelmen in kunstwerken hebben verbeeld. De militairen komen uit alle provincies van het land en representeren alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.
Praktische informatie
Datum: 2 t/m 11 mei
Tijd: Zie openingstijden van De Cultuurfabriek
Locatie: De centrale hal van De Cultuurfabriek
Kosten: Gratis
De film '1984', naar het beroemde boek van George Orwell, wordt vertoond in het Ontmoetingshuis. Deze film wordt georganiseerd in het kader van 80 jaar bevrijding en is misschien wel actueler dan ooit. Want hoe vrij zijn wij anno nu in het licht van deze film?
Over de film
Na een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten; Oceanïe is er een van. De film “1984” speelt zich af in dit Oceanië, een maatschappij waarin de mensen onder constant toezicht leven: zij worden via televisieschermen ononderbroken geïndoctrineerd en via diezelfde schermen zonder aflaten bespied. Elk woord, elk gebaar, zelfs de gedachte wordt geregistreerd. Kinderen zijn spionnen, pornografische literatuur houdt het proletariaat zoet, de taal wordt ontmanteld. Newspeak voorkomt het denken of het ontwikkelen van ideeën. In deze wereld brengt Winston Smith zijn dagen door. Hij werkt op het Ministerie der Waarheid waar hij de geschiedenis herschrijft, volgens de instructies van de Partij. Tot hij Julia leert kennen.
De film die wordt vertoond is de tweede, meest recente verfilming uit het jaar 1984, onder regie van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton & Richard Burton in de hoofdrollen.
Praktische informatie
Datum: Vrijdag 2 mei
Tijd: Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Kaarten à € 7,00 incl. consumptie online verkrijgbaar via www.ontmoetingshuis.nl of vanaf 30 minuten voor aanvang aan de zaal.