De herfst is hét moment om te ervaren wat de omgeving van Veenendaal allemaal te bieden heeft. Ga tijdens de Beleefweek van 22 t/m 30 oktober mee op ontdekkingstocht door de natuur en het erfgoed van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Trek je jas maar aan, pomp je fietsbanden op en zuig je longen vol frisse herfstlucht. We gaan erop uit! Dat je op de Utrechtse Heuvelrug heerlijk kunt wandelen en fietsen, heb je misschien allang ervaren. Niets lekkerder dan een stevige boswandeling of mooie fietstocht! Maar in de herfstvakantie valt er nog veel meer te beleven in de omgeving. Heb jij bijvoorbeeld weleens gewandeld met een ezel? In Zeist kom je tijdens een ezelwandeling met een ezelexpert alles over de dieren te weten. Misschien ga jij liever in een kasteeltuin op zoek naar kabouters. Da’s ook leuk.

Jong en oud
Iets spannender – maar niet te griezelig hoor – is de zaklampentocht door kasteel Amerongen. Laat je rondleiden door het verduisterde kasteel en luister naar de verhalen over de vroegere kasteelbewoners. Tijdens de Beleefweek zijn er activiteiten voor jong en oud. Je hebt toegang tot plekken waar je normaalgesproken niet zo snel komt, want veel particuliere landeigenaren stellen hun landgoed tijdelijk open voor bezoekers. Grijp je kans en maak daar een mooie wandeling! Bezoek de boomgaard en kwekerijen van Paleis Soestdijk of kom tijdens een rondleiding door het Leersumse veld alles te weten over de militaire geschiedenis van die plek.

Strijd mee voor de egel
Je hoeft je in de herfstvakantie geen dag te vervelen! Op de Herfstmarkt in Amerongen volg je een leuke workshop om vervolgens langs kraampjes te struinen waar allerlei natuurproducten worden verkocht. Kinderen kunnen er boven houtskool een broodje bakken. Lekker! Ben je aan het einde van de week moe van alle indrukken? Blijf dan lekker thuis en maak van je eigen achtertuin een paradijs voor egels. De egels kunnen jouw hulp goed gebruiken! Krijg jij al zin om naar buiten te gaan…? Je weet nu dat er veel manieren zijn om deze herfst dichtbij huis een frisse neus te halen. Een handig overzicht van alle activiteiten vind je op www.npuh.nl/beleefweek. Bekijk de agenda regelmatig, want er worden nog meer activiteiten toegevoegd. Laat je aangenaam verrassen. Veel plezier!