Cultuur in Veenendaal

In Veenendaal is ontzettend veel te doen en beleven op het gebied van cultuur. Van theater tot muziekschool en van kunstroute tot festival... Of wie weet organiseer je zelf een gave activiteit en heb je hierbij ondersteuning nodig. Cultureel Veenendaal bruist voor jong en oud!

Style Element Vertical Blue

Altijd wat te beleven

Zomer of winter, op cultureel vlak hoef je je in Veenendaal nooit te vervelen. Bezoek een hilarische voorstelling, een prachtige tentoonstelling of een indrukwekkend concert. Laat je meeslepen door een ontroerende film of vermaak je tijdens de vele festivals en evenementen die georganiseerd worden voor jong en oud.

Ook voor de inwoners van Veenendaal die zelf aan cultuur willen doen, is er van alles mogelijk! Zo kan je diverse dans-, theater- of muzieklessen volgen. Daarnaast heeft Veenendaal een rijk verenigingsleven met koren, foto- en videoclubs, dansverenigingen en een harmonieorkest. Maar ook de beeldende kunsten zijn goed vertegenwoordigd met onder andere teken- of beeldhouwlessen.

Om blijvend cultuur te beoefenen en ontwikkelen, zijn honderden vrijwilligers, bestuurders en medewerkers in touw om dit dagelijks waar te maken. Heb jij een tof plan voor de inwoners van Veenendaal? Ontdek de verschillende fondsen, doe een beroep op de diverse gelden of schakel anderen in bij je zoektocht naar spullen, mensen en materialen. Neem contact op met de Cultuurmakelaar voor vragen en advies.

De Cultuurfabriek

In het centrum op het Kees Stipplein vind je De Cultuurfabriek. Hierin bevinden zich de bibliotheek, het stadsmuseum en de historische vereniging van Veenendaal.

Ook kan je er kunst lenen of je inschrijven voor een divers aanbod aan cursussen. Het gebouw ernaast is Spectrum. Hierin vind je het Filmhuis, muziek-, dans- en theaterschool De Muzen, MAAK. Veenendaal en School & Cultuur. Tegenwoordig geven de docenten van Elevate Muziek & Dans lessen vanuit hun zelfstandige praktijken in Veenendaal. Naast Theater Lampegiet vinden ook in De Basiliek en DownTown Veenendaal regelmatig voorstellingen en optredens plaats. En ook de vele buurthuizen verzorgen allerlei gezellige activiteiten. Ontdek de verschillende culturele hotspots die Veenendaal rijk is.

De Uitagenda van Veenendaal

Cultuur | Veenendaal

Newworldson

Wat jaren geleden begon als een grote verrassing voor een nietsvermoedend publiek is inmiddels bijna een traditie geworden: Newworldson keert terug naar Nederland! De van oorsprong Canadese groep, bekend om de smeltkroes van blues, soul, gospel en funk die ze op het podium brengt, geeft op 16 juni een optreden in de Basiliek Veenendaal. Als je het aan zanger en bandleider Joel Parisien vraagt, zal hij het ongetwijfeld bevestigen: Nederland is een tweede thuis geworden voor Newworldson. Het publiek sloot de band direct in de armen toen het op festivals als het Xnoizz Flevofestival en de EO Jongerendag meegezogen werd in een feest van funk, soul en gospel met hits als ‘Salvation Station’ en ‘Working Man’. In de jaren erna groeide de groep uit tot een steevaste live publieksfavoriet en groeide niet alleen de groep fans, maar de band zelf ook. Newworldson maakt vandaag de dag gebruik van ‘The Chops Horns’, een blazersectie met een brede ervaring. Dit zijn musici die het podium deelden met artiesten van wereldformaat, en dat is te horen. Newworldson kan zich muzikaal meten met de besten in hun vakgebied. Maar ze heeft nog meer in haar mars. Wat boven alles is blijven staan (en daarmee waarschijnlijk ook het geheim van Newworldson is) is het plezier dat de leden putten uit de muziek. Met de positieve boodschap, verpakt in aanstekelijke stijlen die goed samen blijken te gaan, is een avond met Newworldson genieten geblazen. Tijdens het optreden in Veenendaal zal de band materiaal spelen van haar recente albums en je meenemen op een reis door de wereld van blues, gospel en funk. Mis het niet!

Lees Meer

Cultuur | Veenendaal

De 4 Vrouwen van David

The Continentals geven  een bijzondere muziek-theater show: De 4 Vrouwen van David ter gelegenheid van 55 jaar The Continentals met 4 actrices: Elly Zuiderveld, Alexandra Smith, Maria Markesini en Sjoukje Minkema. The Continentals hebben ook een grote naam opgebouwd met hun reli-musicals: It’s getting late (1972 over de eindtijd); The Apostle (over Paulus, 1973); And there was Light (1980); The Dreamer (over Jozef 1983 en 1994); Elijah (over de profeet Elia 1987); David (1998); You are not alone (2000). Bekijk je deze geweldig mooie programma’s goed, dan blijkt dat het eigenlijk altijd over mannen gaat of vanuit het mannelijke perspectief. Leen La Rivière (leider van The Continentals) begon in 2000 na te denken over een nieuw programma, maar dan vanuit een vrouwelijk perspectief. Dat krachtige verhaal werd gevonden in de vrouwen van David. Want die hebben de hele weg van David meegemaakt. Een koningswissel in die tijd in die landen liep meestal dramatisch af voor de vrouwen, ze konden dan vermoord worden, verbannen, tot slaaf gemaakt en broertjes van de nieuwe koning werden vaak ook vermoord… De 4 vrouwen van David: Michal, de eerste vrouw moest van David scheiden, nadat David gevlucht was en werd weggegeven aan een rijke burger, een supporter van haar vader koning Saul…het zal je maar gebeuren. Abigail, de tweede vrouw van David. Zij was eerste getrouwd met een rijke boer, die een hartverlamming kreeg. Daarna sloot ze zich bij David aan. Dit was tijdens zijn partizanentijd, steeds op de vlucht voor Saul. De derde vrouw is Bathseba. Zij werd Davids vrouw In de Jeruzalem-periode van David. De vierde vrouw is Abisag, die David verzorgde aan het eind van zijn leven. Dit stuk De 4 Vrouwen van David is echt theater met 4 actrices, afgewisseld met muziek van The Continentals (een echte groep onder leiding van Betthilde-Keij-Oldenhuis) en dans komt van de Aviv-dance-company. Dit drama over angst en overleven wordt éénmalig opgevoerd op zaterdag 8 juni in de Basiliek, Veenendaal.

Lees Meer

Meer weten...

Benieuwd naar het culturele aanbod van Veenendaal? Of heb je zelf een tof plan voor de inwoners van Veenendaal? Kom hierover sparren met de Cultuurmakelaar of een van de andere teamleden van het culturele platform MAAK. Veenendaal!

Maak het mee!