CoBrA in vogelvlucht

Style Element Vertical Blue

CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstuitingen en kunstopvattingen. De beweging werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam CoBrA is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen.

CoBrA was een begin van een nieuw tijdperk. Deze moest namelijk tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. De kunst stond voor vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid. Dit leidde tot veel ophef in Nederland. De kranten spraken vaak over geknoei en gekladder omdat de kunst leek op kindertekeningen. Dit omdat CoBrA kunst een kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst is. Iets wat past binnen het gedachtegoed van de stroming: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar.

Cobra kunstenaars vonden hun inspiratiebronnen in onder andere kindertekeningen, primitieve kunst en volkskunst. Favoriete onderwerpen zijn dieren, met name vogels, katten, honden en slangen. CoBrA kunstenaars sloegen hiermee een nieuwe weg in en zetten zich af tegen de regels van de kunstacademie.

CoBrA in vogelvlucht
Tijdens de expositie neemt Stadsmuseum Veenendaal u mee in een vogelvlucht langs meer dan 50 werken van 16 kunstenaars, die een rol gespeeld hebben in deze kunststroming. De kunstwerken zijn in bruikleen gegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en een particuliere bruikleengever. De tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht is vanaf 20 februari t/m 7 september 2024 te zien in Stadsmuseum Veenendaal.

Activiteiten
Aansluitend op de tentoonstelling vinden er deze periode diverse activiteiten plaats. Houd onze website www.stadsmuseumveenendaal.nl in de gaten voor meer informatie.

Verkoop kunstwerken
Tijdens de tentoonstelling zijn enkele kunstwerken te koop. Dit gaat in overleg met de particuliere bruikleengever en Stadsmuseum Veenendaal.