Feestelijke viering startbouw eerste woningen in Groenpoort

Style Element Vertical Blue

Vrijdag 24 mei gaf wethouder Engbert Stroobosscher van gemeente Veenendaal het officiële startsein voor de bouw van de eerste woningen in het plangebied Groenpoort. Samen met de kopers van één van de betreffende woningen werd een vloerplaat gelegd op de bouw van project De Groene Lanen van ontwikkelaar Roosdom Tijhuis.

Kopers in het zonnetje
Op de bouwplaats stond een grote tent en groepjes kopers en betrokkenen stonden gezellig met elkaar te praten. Iedereen ontving een sticker met hun naam en de naam van het project, waarvan ze hun huis kochten. Makkelijk om te zien wie er bij wie in de buurt komt te wonen en leuk om alvast kennis te maken met je toekomstige buren.

Na de toespraken van Martin Companje, directeur Roosdom Tijhuis, en van wethouder Stroobosscher werd er gezellig nagepraat onder het genot van een drankje en een hapje.


Groenpoort, het laatste wijkdeel van Veenendaal-oost
Circa 960 woningen, appartementen en vrije kavels zijn in het stedenbouwkundig plan van Groenpoort opgenomen. Dit derde en laatste deel van de nieuwbouwwijk Veenendaal-oost ligt tussen de Spitsbergenweg en de Buurtlaan Oost. Aan de oostkant grenst de wijk aan natuur- en recreatiegebied De Groene Grens. Opvallend in de opzet van de wijk is het feit dat de straten licht gekromd zijn, wat een ontspannen sfeer geeft. Groenpoort krijgt een eigen ontsluiting op de Rondweg-oost.

Groene ambitie
Veenendaal-oost wordt ontwikkeld door Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost (OVO). De lat ligt hoog, de ambitie is om van Groenpoort een (bijna)energie-neutrale wijk te maken. Alle woningen worden aan één zijde voorzien van zonnepanelen en er komt een gloednieuw collectief warmtesysteem. Het regenwater wordt zoveel mogelijk via wadi’s geïnfiltreerd in de bodem. 

De opzet van Groenpoort doet denken aan de tuinwijken met veel groen in de openbare ruimtes. Centraal in Groenpoort loopt van noord naar zuid de Oostersingel, haaks daarop liggen twee groene parkzones die aansluiten op De Groene Grens. Hier kan ontspannen en gespeeld worden en wordt overvloedig hemelwater opgevangen en geleidelijk afgevoerd. In elk van de zes buurten, de woongaarden, komt een groen brinkje met spelmaterialen voor de jongste bewoners van de wijk en gelegenheid elkaar te ontmoeten.

Verwachte planning woningbouw
In de zes buurten in Groenpoort gaan meerdere ontwikkelaars aan de slag. Uiteraard bepaalt de markt mede wanneer de woningbouw in Groenpoort afgerond kan worden, maar verwacht wordt dat dit in 2028 is.

Bezoek voor meer informatie de website www.woneningroenpoort.nl