Gudmestad en Markus winnen Veenendaal-Veenendaal

Style Element Vertical Blue

De Noor Tord Gudmestad heeft de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal gewonnen. Hij won de sprint voor Simon Dehairs en Dylan Groenewegen. Riejanne Markus kwam bij de vrouwenkoers solo aan in Veenendaal. Barbara Guarischi won de sprint van het peloton, voor Marthe Truyen.

Veenendaal-Veenendaal heeft een inmiddels beproefde en compacte route, die loopt van Veenendaal, via Wageningen, Rhenen en Achterberg weer naar Veenendaal. De vrouwen rijden vier omlopen, de mannen vijf. Titelverdediger Lotte Kopecky en rassprinter Lorena Wiebes (beiden van SD Worx-Protime) lieten op het laatste moment verstek gaan. Bij de mannen was de Eritrese renner Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) enkele dagen voor de start aan het peloton toegevoegd.

Markus solo

In de eerste twee omlopen van de vrouwenkoers gebeurde er nauwelijks iets. Zeven rensters probeerden in de derde omloop weg te komen. Onder hen de Belgische veldrijder Sanne Cant. De voorsprong van de groep werd niet groter dan een halve minuut. In de laatste omloop werd de kopgroep door het peloton ingerekend en leek een sprint op de Kerkewijk de wedstrijd te gaan beslissen. Totdat in Rhenen de regen met bakken tegelijk naar beneden kwam. Riejanne Markus (Visma |Lease a bike) sprong in de hoosbui slim weg. De ervaren tijdrijdster hield het peloton achter zich en kwam solo over de streep in Veenendaal. Het peloton sprintte voor de overige twee podiumplaatsen. Barbara Guarischi (SD Worx-Protime) won die sprint, Marthe Truyen (Fenix-Deceuninck) pakte de derde plaats.

Grote namen

In de mannenkoers waren vijfvoudig Veenendaal-Veenendaalwinnaar Dylan Groenewegen (Team Jayco Alula) en de Eritrese renner Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) de grote namen.

In de koers deden zes renners een poging om weg te komen bij het peloton. Onder hen de bekende baanwielrenner Jan Willem van Schip (Parkhotel Valkenburg). Het zestal pakte een maximale voorsprong van ruim twee minuten. In de vijfde en laatste ronde werd de kopgroep door het peloton ingerekend. In de sprint op de Veenendaalse Kerkewijk kwam Dylan Groenewegen te laat om de Noorse sprinter Tord Gudmestad (Uno-X Mobility) van zijn eerste profzege af te houden. Ook de Belg Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck) bleef de vijfvoudige winnaar voor.