Sarah gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal

Style Element Vertical Blue

Op donderdag 20 juni is Sarah Vernooij gekozen als nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal. Dit heeft burgemeester Gert-Jan Kats vanmiddag bekend gemaakt op De Burcht. De Burcht mocht dit jaar de nieuwe kinderburgemeester van Veenendaal leveren. Dat is Sarah geworden. Zij is 11 jaar oud.

 

De gekozen kandidaat-kinderburgemeester: “Ik wil leukere speeltuinen voor alle kinderen in Veenendaal. Speeltuinen waar iedereen kan spelen én sporten zonder hondenpoep en afval!   

 

Verkiezingen

De verkiezingen vonden dit jaar plaats op De Bucht. Vijf leerlingen hadden zich kandidaat gesteld voor de functie van kinderburgemeester. Afgelopen weken voerden zij op school campagne voor hun plannen. Dit deden zij door middel van mooie posters en een campagnefilmpje. Vanochtend mochten de leerlingen van groep 5 tot en met 8 hun stem uitbrengen. Een kiesraad met daarin enkele leerlingen, leerkrachten en iemand van de gemeente hielden toezicht op de verkiezingen en het tellen van de stemmen. Burgemeester Gert-Jan Kats: “De vijf kandidaat-kinderburgemeesters hebben hun best gedaan en enthousiast campagne gevoerd op school. Vandaag maakte de leerlingen in het stemhokje hun keuze. Ik kijk uit naar de samenwerking met Sarah.”

 

Installatie

De officiële installatie van de kandidaat-kinderburgemeester vindt plaats tijdens de raadsvergadering van donderdag 19 september. Tijdens deze vergadering presenteert Sarah haar plannen aan de gemeenteraad. De gemeenteraad stemt daarna over de benoeming. Bij een meerderheid aan stemmen krijgt de nieuwe kinderburgemeester de keten overhandigd van de huidige kinderburgemeester Feline, die in dezelfde raadsvergadering afscheid neemt.    

 

Taken

In het profiel voor de kinderburgemeester staat dat deze veel over Veenendaal moet weten, mooie ideeën moet hebben, goed moet kunnen praten en aan de toekomst moet denken. De kinderburgemeester praat met de gemeente over onderwerpen die kinderen raken. Ook ondersteunt de kinderburgemeester het college van burgemeester en wethouders bij representatieve taken, zoals Koningsdag, de Avondvierdaagse of de opening van een speeltuin. De kinderburgemeester wordt jaarlijks door kinderen van één van de Veenendaalse basisscholen gekozen.