Style Element Vertical
Style Element Sidebar Top Style Element Sidebar Bottom

In het kort

Wanneer?

Waar?

Diverse locaties in Veenendaal

Markt 4
3901TK Veenendaal

Geïnteresseerd?

Delen

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Ook in Veenendaal zullen op zaterdag 14 september weer meerdere monumenten hun deuren openen voor bezoek.

Veenendaal kent maar liefst 108 gemeentelijke en 19 rijksmonumenten. Omdat de uitdaging wellicht te groot is om ál deze monumenten in één weekend te bezoeken, hebben wij een selectie gemaakt van een aantal bijzondere parels en deze samengebracht in een ‘Monumentenrondje’ van 7 kilometer. Download hier de bijbehorende routekaart: www.bit.ly/Monumentenrondje-24

Wandel, fiets, step, skate of hardloop van kerk tot molen en van oude fabriek tot begraafplaats. Kies zelf je startpunt en volg de route. Is het monument geopend voor bezoek en/of is er iets bijzonders te doen? Dan staat dat hieronder vermeld.

Route Monumentenrondje

 1. De Oude Kerk – Markt 9
  De Oude Kerk is tijdens Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers en te bezichtigen tussen 10.00 – 16.00 uur. Kom luisteren naar het orgel, ervaar de geschiedenis van het oudste gebouw van Veenendaal met een rondleiding en kom tot rust in dit prachtige bedehuis.

 2. Voormalige Pastorie – Markt 10

 3. Brugkerk – Kerkewijk 18
  De Brugkerk is tijdens Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers en te bezichtigen tussen 10.00 – 16.00 uur.

 4. De Sigarenfabriek – Vijftienmorgen 4
  De oude Ritmeesterhallen aan Vijftienmorgen 4 zijn tijdens Open Monumentendag van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken. Hier kan, onder het genot van een kopje koffie, een kijkje genomen worden bij de expositie over het toekomstige ontwikkelplan van de hallen.

 5. Sola Fide – Eikenlaan 3
  Sola Fide is tijdens Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers en te bezichtigen tussen 10.00 – 12.00 uur. De voormalig Koster van de kerk zal aanwezig zijn om meer over de geschiedenis van deze plek te vertellen.

 6. Watersnoodmonument – Stationssingel
  Het Watersnoodmonument is te allen tijde open en vrij om te bezoeken.

 7. Vredeskerk – Kerkewijk 125
  De Vredeskerk is tijdens Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers en te bezichtigen tussen 10.00 – 16.00 uur. Tevens zullen in de kerk rondleidingen worden verzorgd.

 8. Huize de Tol – Kerkewijk 156
  Huize de Tol is tijdens Open Monumentendag opengesteld voor bezoekers en te bezichtigen tussen 10.00 – 15.00 uur.

 9. Sint Salvatorkerk – Adriaen van Ostadelaan 54

 10. Gedenkpark ‘De Oude begraafplaats van 1829’ – Kostverloren/Weverij
  Gedenkpark ‘De Oude Begraafplaats van 1829’ is tussen zonsopgang en zonsondergang vrij te bezoeken. Van 11.00 – 16.00 uur zullen ook vrienden van de begraafplaats aanwezig zijn om meer te vertellen over deze plek en bezoekers van informatie te voorzien.

 11. Molen De Vriendschap – Nieuweweg 109
  Tijdens Open Monumentendag kun je bij Molen De Vriendschap tussen 11.00 – 16.00 uur terecht voor een divers programma. Maak kennis met oude ambachten, ga met een molenaar mee op rondleiding door de molen óf print je eigen pannenkoek bij de 3D pannenkoekprinter!

Daarnaast kun je bij de molen ook terecht voor een mooie culturele programmering van dans en muziek. Hierbij treden de volgende artiesten op:

11.00 uur Werelddansvereniging Nirkoda
12.00 uur Shantykoor Voor Anker
13.00 uur Kinder- en tienerkoor Jedaja

 1. De Nieuwe Molen – Mulderslaan 3
  De Nieuwe Molen is tijdens Open Monumentendag geopend van 10.00 – 13.00 uur. Er is een molenaar aanwezig voor eventuele rondleidingen. Ook is de molenwinkel open voor het kopen van ambachtelijk gemalen producten en molen souvenirs.

 2. De Cultuurfabriek – Kees Stipplein 74
  Bij De Cultuurfabriek is vandaag tussen 13.00 – 16.30 uur van alles te beleven. Werk mee aan een groot wolkunstwerk samen met kunstenaar Eric Reede of sluit aan bij één van de andere leuke activiteiten.

 3. Zondag 15 september: De Joodse begraafplaats (Parallelweg 63)
  In verband met de Joodse Sabbat is Joodse begraafplaats aan de Parallelweg op zaterdag gesloten. Op zondag tussen 14.00 – 16.00 uur kun je hier alsnog terecht om dit monument te bezoeken. Aan mannelijke bezoekers vanaf 13 jaar wordt gevraagd op de begraafplaats een hoofdbedekking te dragen of deze ter plaatse te lenen.

Wil je meer informatie over de historie en achtergrond van de monumenten? Ga dan naar: www.openmonumentendag.nl