'Voor ons is kerst een drukke periode maar dit betekent niet dat we tijdens de feestdagen uitgeteld op de bank liggen.'

Thomas en Daniella Style Element Vertical Blue

Binnenlopen bij de bloemenzaak Valentino voelt als thuiskomen. Binnen drie seconden sta ik met een koffie in de ene hand en de andere op de schouder van Thomas voor een warm welkom. Overal fonkelen lichtjes en het ruikt naar dennengroen. Het is druk maar tussen de bedrijven door maakt Daniella graag tijd om hun bijzondere kerstverhaal te vertellen. Zij en Thomas hebben inmiddels twee zaken in Veenendaal waar ze eind jaren ’90 kwamen wonen, maar zo sprankelend als de kerstdagen nu zijn waren ze zeker niet. 

In 1996 tijdens de oorlog in Joegoslavië stapte Daniella op 25 december samen met hun toen zes maanden oude zoontje op het vliegtuig naar Nederland. Thomas moest achterblijven in een land wat volop in oorlog was. Onduidelijk of ze elkaar ooit terug zouden zien. 

Ongeveer een jaar later is ze teruggegaan om Thomas op te halen. Als gezin vestigden ze zich in Veenendaal, gingen hier werken en bouwden een leven op. Toen de crisis kwam begin deze eeuw en Daniella niet kon blijven werken besloten ze het roer om te gooien. Daniella was naast haar werk al een opleiding tot bloemiste gaan volgen en toen er een pand vrijkwam op het Slotenmaker de Bruineplein was na even twijfelen de overeenkomst snel getekend. De jaren die volgde groeide de zaak en toen Thomas ook zijn baan verloor werd hij al snel op vele vlakken ingezet. Inmiddels is er een tweede zaak bij op de Nieuweweg en weten vele Veenendalers de weg naar hen te vinden.

Dat gastvrije wat ze zelf uitstralen is ook hetgeen wat ze zo fijn vinden aan het wonen in Veenendaal. Iedereen is bij elkaar betrokken. Wij merken dat via al je contacten er veel mooie dingen op je pad komen en je ook dingen in gang kan zetten. Zo kon de Oekrainse vluchtelinge die via een bekende bij ons kwam werken ook weer via een bekende een plek krijgen in de opvang tegenover onze zaak. Dat we daar konden helpen en op verschillende manieren ons steentje bij konden dragen deed ons goed. We weten zelf als geen ander hoe het is om je land in een oorlog achter te moeten laten. Wij voelden ons toen welkom in Veenendaal en willen dat anderen datzelfde nu ook ervaren. 

Voor ons is kerst een drukke periode maar dit betekent niet dat we tijdens de feestdagen uitgeteld op de bank liggen. Eerste kerstdag viert onze zoon Stefan bij zijn schoonfamilie. Dan kunnen wij even bijkomen en de voorbereidingen treffen voor 2e Kerstdag. Die vieren we dan als gezin thuis, met een echte boom waar cadeaus onder liggen en een tafel vol lekker eten. Dat kan boerenkool zijn of een uitgebreide maaltijd. Voor ons is het vooral een moment van samen zijn met degene die ons het meest lief zijn en dankbaar zijn voor de dingen die we hebben. Zeker omdat wij als geen ander weten hoe anders je kerst kan zijn als je huis ineens niet meer een veilig thuis is.