Geen Sinterklaasintocht, wel veel feestelijke pieten.

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land en dat werd op een feestelijke manier gevierd afgelopen zaterdag. Door de coronamaatregelen kon de Sinterklaasintocht niet doorgaan. Maar dat weerhield de pieten er echter niet van om er een feestelijke dag van te maken in het centrum.

Geen Sinterklaasintocht, wel veel feestelijke pieten.

Zaterdagmiddag om één uur verzamelt een groepje pieten zich op de markt. Ze worden omringt door een aantal kinderen met eenzelfde soort pietenmutsje op als hun grote voorbeeld, waar ze recht tegenover staan. De kleurrijke pakken van de pieten versieren zo de markt.  

Zodra een grote trompet, trommel en andere fanfare instrumenten beginnen met spelen wordt de groep toeschouwers steeds groter. Opa’s, oma’s, vaders, moeders en kinderen kijken vol plezier en bewondering naar de feestelijke gebeurtenis. Maar ook de pieten moeten tijdens de pauze van het spelen even een hapje eten. Van de visboer op de markt krijgen ze stukjes kibbeling aangeboden, wat vol lof wordt opgegeten. 

Ook voor Scheepjeshof, aan de andere kant van het centrum, is het een groot festijn. Hier is de pietenband ietsjes groter. Verschillende liedjes die bekend staan voor deze tijd worden ingezet. Onder andere het liedje “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan...” werd aandachtig beluisterd door de toeschouwers. Kleine pietjes komen de kinderen het typische snoepgoed brengen. Waarbij het ene kindje bang is voor de piet en de ander eropaf rent, wordt het allemaal vrij snel opgepeuzeld. 

Famke de Jong was aanwezig bij deze activiteiten. Zij ging samen met haar neefje opzoek naar de kleurrijke pieten. ‘Het was ontzettend druk in het centrum. Jong en oud kwam bij elkaar om er een gezellige dag van te maken voor de kinderen’. Haar neefje kreeg een mooie kleurplaat van de pieten mee naar huis. ‘Deze gaan we straks mooi inkleuren en van de week inleveren bij de Intertoys. Nu hopen dat we er een mooie prijs mee winnen, zeggen Famke en haar neefje lachend. ‘Het was een mooie feestelijke dag’, sluit ze af. 

Wees niet getreurd dat het voorbij is. Ieder weekend worden er leuke kleinschalige activiteiten georganiseerd in het centrum.