Style Element Vertical
Style Element Sidebar Top Style Element Sidebar Bottom

In het kort

Wanneer?

Waar?

Stadsmuseum Veenendaal

Kees Stipplein 76
3901 TP Veenendaal

Geïnteresseerd?

Delen

Op zaterdag 1 juni om 15:00 zal het arrangement van de tentoonstelling CoBrA in vogelvlucht plaatsvinden. Tijdens dit arrangement zal onze conservator Natalie Kriek samen met rondleidster Jeanne Schoots een rondleiding geven door de tentoonstelling. Hierna is er gelegenheid voor een hapje en een drankje onder het genot van prachtige pianostukken.

CoBrA was een internationale beweging van jonge, vooruitstrevende kunstenaars. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten zij een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstuitingen en kunstopvattingen. De beweging werd opgericht op 8 november 1948 in Parijs. De naam CoBrA is een samenstelling van: Copenhagen, Brussel en Amsterdam. De hoofdsteden waar de oprichters van deze kunstenaarsgroep vandaan kwamen.

CoBrA was een begin van een nieuw tijdperk. Deze moest namelijk tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. De kunst stond voor vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid. Dit leidde tot veel ophef in Nederland. De kranten spraken vaak over geknoei en gekladder omdat de kunst leek op kindertekeningen. Dit omdat CoBrA kunst een kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst is. Iets wat past binnen het gedachtegoed van de stroming: vrijheid, lef, experiment en inclusief, want iedereen is kunstenaar.

Cobra kunstenaars vonden hun inspiratiebronnen in onder andere kindertekeningen, primitieve kunst en volkskunst. Favoriete onderwerpen zijn dieren, met name vogels, katten, honden en slangen. CoBrA kunstenaars sloegen hiermee een nieuwe weg in en zetten zich af tegen de regels van de kunstacademie.

Aanmelden voor dit arrangement is noodzakelijk en kan via info@stadsmuseumveenendaal.nl
Kosten voor dit evenement zijn €18,50. Deze kunnen worden voldaan op de dag van het arrangement aan de balie van Stadsmuseum Veenendaal.